Digitális tanulók tízparancsolata

 1. Tartsa rendben a tanuláshoz szükséges dolgait!

Ha pontosan tudja, hol vannak a tanuláshoz szükséges eszközei, például könyvek, CD-lemezek, könnyebb lesz feladatait befejeznie. Kezdje azzal, hogy kialakít egy helyet az iskolai anyagainak. Segítségére lehet, ha számítógépe közelében tartja tesztkönyveit. Rendet online is tarthat: használja böngészője könyvjelző funkcióját, hogy mindig visszakereshesse internetes segédanyagait. A tanulással kapcsolatos anyagokat és kommunikációt tárolja az Integrált Tanulási és Adminisztrációs környezetben (ITAK).

2. Hagyja abba a késlekedést!
A halogatás az online diákok első számú ellensége. Készítsen listát a digitális középiskola előnyeiről és az érettségivel megszerezhető előnyökről, ami emlékezteti magát tanulmányai fontosságára. Tervezze meg, hogyan tartja ébren motivációját, kezdeti lendületét.

3. Alakítson ki otthoni irodát!
Óriási segítség a tanulmányaiban, ha saját helyet tud kijelölni a tanulás számára. Kezdje azzal, hogy keres egy megfelelő teret, például a vendégszobában vagy egy félreeső sarokban, ahol kialakíthatja irodáját. Ha lehetséges, úgy válasszon, hogy ki tudjon zárni mindenféle figyelem elterelő mozzanatot.

4. Építsen kapcsolatokat!
Tanulótársaival és tutoraival együtt építsen online közösséget, mert ez segíthet tanulmányaiban. Azok az emberek, akikkel találkozik az iskolában, a jövőben üzleti kapcsolatokhoz vezethetnek és referenciát jelenthetnek az Ön számára.

5. Korszerűsítse terveit!
Mutassa meg egy káprázatos bemutatóval akár csak önmagának, akár ismerőseinek vagy kollégáinak, hogy mit tanult online képzése során. Használjon megfelelő formátumokat, aktív mellékneveket és erőteljes igéket, amik jó fényben tüntetik fel tanulmányait.

6. Takarítson meg pénzt!
Mindenki szeret megtakarítani néhány plusz forintot. A digitális középiskola tanulói jogosultak diákigazolványra és az esti képzésnek megfelelő kedvezmények igénybevételére. Tájékozódjon ezekről a kedvezményekről.

7. Legyen ideje a barátaira és családjára!
Ne engedje meg, hogy a távoktatás gátja legyen annak, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsön szeretteivel. Ütemezzen be előre programokat és tartson megfelelő egyensúlyt a család és az iskola között.

8. Gyorsítsa fel tanulmányait!
Próbáljon arra törekedni, hogy minél gyorsabban kapja meg diplomáját vagy a képzés elvégzését igazoló oklevelet. Ezt rendszeres tanulással érheti el legkönnyebben. Tájékozódjon az előrehozott érettségi vizsga letételének feltételeiről is. De ne essen a ló másik oldalára: ha sokat markol, keveset fog.

9. Alkalmazza a modern technológiákat!
Egy korszerű számítógép nagyon sokat segíthet tanulmányaiban. Fontolja meg, hogy felújítja a gépet, amit tanulmányaihoz használ. Modernizálja hardverét és talán új alapprogramokat is érdemes vennie számítógépére. Telepítsen vírusirtó programokat és ellenőrizze gépe állapotát rendszeresen. Ha erre nincs lehetősége, használja a szolgáltatási pontokon elhelyezett iskolai gépeket. Érdeklődje meg, hol van lakhelyéhez legközelebb szolgáltatási pont.

10. Ünnepelje meg sikereit!
Fordítson időt arra, hogy megjutalmazza önmagát az elvégzett munkáért. Ha tartja az önmaga számára meghatározott tanulási ütemtervet, az siker. Ha ezen felül jól sikerülnek a vizsgái, már komolyabb jutalmat is megérdemel.